Menu

Bij Teamplast weten we als geen ander dat tijdens de ontwikkeling van een nieuwe productlijn er veel samples worden gemaakt.


Priscilla Koning

Priscilla Koning

21 oktober 2022

Deze producten voldoen niet altijd aan de gestelde kwaliteitseisen en bereiken het schap dan ook niet. Soms gaat dit om enkele honderden stuks, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen deze aantallen flink oplopen.

Zonde vinden we dat bij Teamplast, want er is in de meeste gevallen niets mis met de kwaliteit van de grondstoffen.

In het vorige item heeft Alan al meer verteld over de zoektocht naar het verminderen van proces afvalstromen. Daarin heeft hij ook verteld dat we vrij recent hebben geïnvesteerd in een nieuwe maalmolen. Hoe Teamplast deze maalmolen inzet én er voor zorgt dat er geen afvalstromen verloren gaan, daar vertel ik je graag meer over!

Dit praktijkvoorbeeld start met een relatie die bij ons aanklopt met een probleem. De ontwikkeling van hun nieuwe productlijn bij een andere leverancier is gestrand en ze vragen ons om het project over te nemen. Een partij met afgekeurde producten staat reeds bij hen op voorraad en is niet inzetbaar voor de markt.

Vrij snel blijkt dat we prima in staat zijn om de productontwikkeling over te nemen, de nodige aanpassingen te doen en er voor te zorgen dat onze relatie begin 2023 haar nieuwe lijn kan lanceren.

Maar wat doen we met de partij afgekeurde producten?

We zijn gezegend met een interne sociale werkplaats waarbij we in staat zijn om in te spelen op diverse assemblage vraagstukken. In dit geval de vraag of we alle reeds verpakte en samengestelde producten kunnen de-assembleren en de kunststof onderdelen door onze maalmolen versnippert kunnen worden.
Een flinke klus, waarbij we in staat zijn geweest om 2.900 kg karton te recyclen en 10.000 kg grondstof te vermalen. Dit maalgoed staat klaar om ingezet te worden voor de productie van deze nieuwe lijn, die later dit jaar van start gaat.

Is deze actie rendabel?
Als we het afzetten tegen de kosten van een levering van 10.000 kg gerecycled PP dan dekt het redelijk de kosten, maar ik zou het zeker niet winstgevend noemen.

Wat is dan voor onze belangrijkste overweging?
We willen kostbare grondstoffen niet verloren laten gaan en kunnen dit op deze manier opnieuw hoogwaardig inzetten. Daarnaast zijn we in staat om de zorgen bij deze relatie weg te nemen, in de hoop dat ze een volgende keer direct bij ons aankloppen voor de ontwikkeling van een nieuwe productlijn. Dat is ook wat waard!